Slik kan du spare penger på nettleia

Fagartikkel, Strømnett

Publisert

Små grep kan gi deg billigere strøm. Vi viser deg hva du kan gjøre for å spare penger på nettleia.

1.Følg med på strømforbruker ditt

Logg deg inn på "min side" hos nettselskapet ditt. Da kan du se hvor mye strøm du har brukt per time bakover i tid. Dersom du ønsker å følge med i sanntid, kan du med enkelt utstyr koble deg til HAN-porten på strømmåleren din. Samtidig må du be nettselskapet gi deg tilgang til data fra måleren. Måleren kan kommunisere med automatiske styringssystemer for energibruk i hjemmet. 

2. Bruk strøm smartere

De som bruker mest strøm vil kunne påvirke nettleien sin mest – ikke minst alle som har elbil og egen hjemmeladerDet skal ikke være dyrt og vanskelig å bruke strøm smartere. Det finnes allerede enkle løsninger for automatisk lading av elbil når prisene er mest gunstige. Det samme gjelder oppvarming. 

Jevner du ut strømforbruket gjennom døgnet, får du et lavere fastledd/kapasitetsledd enn om du bruker mye strøm på én gang. 

3. Hva med brannfaren om folk vasker klær om natten for å spare strøm?

Flytting av forbruk skal ikke gå ut over komfort eller sikkerhet i hjemmet. Vi anbefaler for eksempel ingen å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når de sover. Det er heller ikke mye å spare på dette. Elbil kan du derimot trygt lade om natten, om du har installert egen hjemmelader.

 

Enkle tips for å spare strøm i vinter

Når kulda setter inn er det mange som kjenner på at strømregningene gjerne skulle vært lavere. Her er noen enkle tips for strømsparing i vinter.