Beredskapsforskriften med nye krav til IKT-sikkerhet

Publisert

Energimontører på arbeider ute på vinteren

NVE har foreslått endringer i beredskapsforskriften, med blant annet forslag om økt fokus på IKT-sikkerhet. Foto: Drkfiber.

Energi Norge mener det er positivt at NVEs forslag til endringer i beredskapsforskriften speiler utviklingen i samfunnet når det gjelder IKT-sikkerhet og personkontroll, men noen av forslagene må justeres.

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) høringsforslag med foreslåtte endringer i beredskapsforskriften hadde frist for innspill denne uken. Energi Norge har gitt sin uttalelse etter godt samarbeid med medlemmene.

Forslaget fra NVE har økt fokus på IKT-sikkerhet, økte krav til personkontroll og presisering i at forskriften også gjelder for kraftomsetning.

– Energi Norge og medlemmene er positive til at NVE foreslår å inkludere bestemmelser i beredskapsforskriften knyttet til blant annet IKT-sikkerhet og personkontroll, men forslaget går for langt når det gjelder faktisk reduksjon av sårbarhet, sier næringspolitisk rådgiver Anders Sivertsgård i Energi Norge.

Hovedbudskapene i Energi Norges høringsuttalelse
  • Innenfor driftskontrollsystemer og personkontroll er det behov for å tilpasse forslaget slik at det ikke medfører unødvendig administrativ byrde, for å oppnå marginal reduksjon i sårbarhet. Vi mener blant annet at det må jobbes mer med forslaget om integrasjon med driftskontrollsystemer, og forslagene om personkontroll bør kunne gjelde ved nyansettelser.
  • Det er positivt at forskriften tydeliggjør at det enkelte selskap er ansvarlig for etterlevelse av beredskapsforskriften, men det er inkonsekvent samtidig å legge detaljerte føringer på hvordan og hvor hyppig selskapene skal utføre funksjoner.
  • Intensjonen i opprettelse av sektorvis responsmiljø er god, men gjennomføringen er uklar og bør eventuelt skje gjennom separat høringsprosess.
  • Det er behov for økt tydeliggjøring av forslaget, både gjennom presisering av sentrale begreper som "omsetning", "driftskontrollsystemer", "integrasjon" og "kraftsensitiv informasjon".

I høringsuttalelsen presiseres det også at de foreslåtte tiltakene medfører økte kostnader til rutiner, systemer og kompetanseoppbygging. Det er viktig at inntektsrammereguleringen i tilstrekkelig grad hensyntar økte kostnader for nettselskapene. Det pekes også på behovet for opprydding i eksisterende forskrift og veileder.

Høringsforslaget fra NVE må også sees i sammenheng med ny sikkerhetslov, som ble vedtatt i Stortinget 27. februar.

  1. Høringsuttalelse: Forslag til endring i beredskapsforskriften

    Les Energi Norges høringsuttalelse vedrørende forslag til endring i beredskapsforskriften (mars 2018).

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: