Første steg mot et nordisk balansemarked

Publisert

Kvinner og menn sitter rundt PC-skjermer

De nordiske systemoperatørene ønsker å skape et integrert nordisk marked for balansekraft. Foto: Caroline Roka.

De nordiske systemoperatørene (TSO) ønsker å skape et felles nordisk marked for såkalte sekundærreserver som et første steg mot et integrert nordisk marked for balansekraft. Energi Norge støtter initiativet.

Statnett har nå sendt på høring en felles nordisk avtale, med frist for innspill innen 3. februar. Deretter skal avtalen godkjennes av NVE.

– Etter vårt syn gir et integrert nordisk marked bedre handelsmuligheter for fleksibel norsk vannkraft og kan bidra til norsk verdiskaping, dersom markedet er designet på riktig måte. Vi støtter derfor Statnett og de andre nordiske systemoperatørene i arbeidet mot et felles nordisk balansekraftmarked, sier næringspolitisk rådgiver Andrea Stengel i Energi Norge.

Behov for tilpasninger

Hun påpeker riktignok at ikke alle reglene som er foreslått for det nye nordiske markedet er hensiktsmessig.

– Det er blant annet forslått å betale anbudspris (pay as bid) istedenfor marginalpris (marginal price / pay as cleared) for reservert produksjonskapasitet. Ettersom europeisk lovgivning benytter marginalpris som regel, burde det være slik i det nordiske markedet også, sier hun.

I tillegg legger bruk av marginalprising bedre til rette for nye investeringer i fleksibilitet som trengs i fremtiden, legger Stengel til.

Energi Norge ser frem til å ta del i høringsmøtet med Statnett og avgi høringssvar.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: