Lanserer ny standard spotprisavtale

Publisert

En dame led langt lyst hår og briller ser på en iPad.

Foto: Caroline Roka / Fornybar Norge

Fornybar Norge har i dialog med Forbrukertilsynet utarbeidet en ny standard spotprisavtale som har til hensikt å gjøre det enklere for husholdningene å velge strømleverandør.

Den nye avtalen blir nå sendt ut til Fornybar Norges strømleverandør-medlemmer, slik at disse kan ta den i bruk for nye strømkunder fra og med 1. januar. Den er også sendt ut til medlemmer av Distriktsenergi og Samfunnsbedriftene. 

Strømleverandørene vil kunne overføre eksisterende kunder til disse avtalene, men må da sende dem et skriftlig varsel om dette senest 30 dager før den nye avtalen trer i kraft. 

– Vi er fornøyde med at vi nå har fått på plass nye standard spotprisavtaler. Vi håper medlemmene våre vil være raske til å ta i bruk disse nye avtalene slik at det vil bli lettere for strømkundene å sammenlikne spotprisavtaler fra ulike strømleverandører, og velge den leverandøren som passer best med deres behov, sier Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver i Fornybar Norge. 

– Hvis alle strømleverandørene tar disse avtalene i bruk, vil det bli mye enklere for strømkundene å navigere seg rundt hos de ulike leverandørene, og finne en solid og trygg leverandør, sier han. 

Utarbeidet med veiledning fra Forbrukertilsynet 

Fornybar Norge har tidligere i år lansert to versjoner av ny standard spotprisavtale, som begge hadde til hensikt å erstatte den tidligere standardavtalen – Standard kraftleveringsavtale – fra 2016.  

Disse to versjonene hadde begge svakheter som ble kritisert av forbrukermyndighetene, og den nye standardavtalen er derfor blitt utarbeidet i dialog med og med god veiledning fra Forbrukertilsynet.  

Den nye standard spotprisavtalen inneholder kun to elementer som påvirker prisen som kundene må betale – spotpris og påslag. De gjør det også mulig for kundene å ha flere adresser for strømleveranse under én og samme strømavtale – for eksempel hjemme og på hytta.  

Den nye standard spotprisavtalen kommer i to versjoner: En for en helt vanlig standard spotprisavtale, og en for en standard spotprisavtale til kampanjepris.  

Begge versjoner åpner opp for både forskuddsbetaling og etterskuddsbetaling, selv om Fornybar Norge anbefaler etterskuddsbetaling.  

Håper på enkel sammenlikning på Strømpris.no 

– Vi oppfordrer alle strømleverandører til å ta våre nye standard spotprisavtaler i bruk, og håper at Forbrukerrådet snart vil opprette en egen fane på nettsiden Strømpris.no slik at forbrukerne enkelt kan sammenlikne slike avtaler fra ulike strømleverandører, sier Møller. 

– Det vil fortsatt være lov for strømleverandørene å ha andre avtaler, men vi oppfordrer dem så langt det er mulig til heller å se på muligheten for å tilby andre tilleggstjenester, sier han.  

– Dette kan for eksempel være slike som oppfordrer til å bruke strømmen på tider av døgnet når den er billigere, som smart elbillading eller smart strømstyring, legger Møller til.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Ulf Møller
Profilbilde av Bård Standal