Innspill til oppfølgingen av NOU 2023:3 Mer av alt - raskere

Energikommisjonens innstilling bekrefter at Norge er bakpå med utvikling av ny kraftproduksjon og nytt nett. Den er krystallklar på at Norge trenger mye mer fornybar energi, og at vi må komme i gang raskt med ny produksjon av hensyn til både industri, klima og ønske om lavere strømpris.

Nå styres energinasjonen Norge mot kraftunderskudd og netto kraftimport i normalår. Vi kan få priser som er høyere enn i naboland og risikerer dermed at nye grønne industriarbeidsplasser ikke etableres i Norge og at nødvendig elektrifisering for å nå klimamålene ikke blir gjennomført. 

Energikommisjonen tar til orde for høye ambisjoner for å løse utfordringene med mer kraft, mer nett og videreutvikling av et nordisk kraftmarked knyttet til Europa. Fornybar Norge støtter problembeskrivelsen og hovedgrepene som foreslås. 

Rapporten foreslår en rekke gode og konkrete tiltak for økt produksjon av fornybar energi, både sol, vind og vann, ikke minst 

  • raskere og mer effektiv konsesjonsbehandling,  
  • et skatteregime som er forutsigbart, gir investeringsinsentiver, er samfunnsøkonomisk rasjonelt og gir en fordeling av verdier som reflekterer utnyttelse av felleskapets ressurser og vertskommuners interesser i særdeleshet.  

Fornybar Norge støtter overordnet disse vurderingene.  

Kommisjonen påpeker at vind på land har den laveste investeringskostnaden. Derfor er det viktig at vi utnytter potensialet og raskt finner gode løsninger der belastning for nærmiljøet og naturkostnaden ivaretas på en akseptabel måte. 

Veldig mange av tiltakene som Energikommisjonen anbefaler kan iverksettes raskt. Noe er allerede under implementering og det er viktig at vi ikke forsinkes av nye utredninger. Det er også nødvendig om rapportens ambisjoner skal nås og Norge skal nå klimamål og legge til rette for industrivekst med norskprodusert strøm. Vi har ressursene, teknologiene og energiselskaper som er klare til å ta fatt på jobben bare de får tillatelsene.