Høring: Grunnrenteskatt på landbasert vindkraft

Fornybar Norge ønsker et transparent og ryddig skattesystem for næringen som både legger til rette for investeringer og bidrar til verdideling med storsamfunn og vertskommuner. Fornybar Norge er ikke prinsipielt avvisende til en nøytralt utformet grunnrenteskatt.

Fornybar Norge mener at regjeringens forslag til grunnrenteskatt for vindkraft ikke bør vedtas slik det er lagt frem. Innretningen på forslaget er som Thema analyser i vedlegg 1 viser, ikke nøytral og forslaget vil få store negative konsekvenser for fornybarbyggingen i Norge. Dersom forslaget gjennomføres skrinlegger regjeringen i praksis målene om kraftbalanse, konkurransedyktige kraftpriser, industriutvikling og utslippsreduksjoner.

Dersom forslaget gjennomføres uten fritak eller full kompensasjon for eksisterende vindkraft vil investorene miste store deler av sine verdier med fare for konkurs i noen tilfeller. Tilliten til Norge som et trygt land å investere i vil svekkes og det kan bli mer utfordrende og dyrere å skaffe kapital til andre investeringer, for eksempel havvind.
Forslaget vil dessuten gi vesentlig mindre proveny til statskassen enn det som legges til grunn i høringsnotatet.

Dersom det skal innføres grunnrenteskatt på vindkraft må det skje etter grundig utredning, og etter at det kan påvises grunnrente i vindkraften. Grunnrenteskatten må utformes slik at den ikke påvirker investeringsbeslutninger og dersom allerede eksisterende vindkraftverk skal omfattes må skatten utformes slik at den avkastningen investorene kunne forvente i investeringsøyeblikket, ikke rammes.