Fornybar Norge vil ha en egen energiinkubator

Publisert

Nicolai Kirkeng Vennerød skal lede inkubatoren Energirampen.

Masse ny kraft og nytt nett er en forutsetning for en vellykket energiomstilling, men det kreves også en hel del innovasjon. Derfor vil Fornybar Norge bidra til å starte opp en industriledet energiinkubator.

– Norske forskningsmiljøer er internasjonalt ledende på flere felt innen energi, men vi har en god del å gå på når det gjelder innovasjon og å ta løsningene i bruk. Det skal den nye inkubatoren, Energirampen, ta fatt på. 

Det sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

For selv om Norge ofte ser på seg selv som et fremoverlent land, ligger vi langt under våre nordiske naboer på innovasjon. I Global Innovation Index havner vi på 19. plass. 2 av 3 fornybarbedrifter har et udekket kompetansebehov, ifølge NHOs kompetansebarometer.

– Fornybarnæringen trenger nye ideer og smartere løsninger. Vi skal bygge ufattelig mye ny produksjon og nett, men vi må også lage, frakte og bruke kraften smartere. De veletablerte bedriftene vil styrkes av å få nye impulser utenfra, og det vil vi legge til rette for, sier Haga.

Hun mener at det er naturlig at det er Fornybar Norge som tar rollen som en drivkraft i næringen.

– Fornybar Norge har industrikontaktene og møteplassene, og vil kunne fungere som en matchmaker mellom næringen og gründerne. Mange norske inkubatorer er i offentlig regi. Når initiativet er industriledet, vil det være kort avstand fra en utklekket idé til et konsept som settes i live i en bedrift, sier Haga.

Skal hjelpe nyoppstartede energibedrifter

I første omgang innebærer samarbeidet finansiell støtte fra Fornybar Norge, samt at Energirampen får plass i foreningens lokaler på Næringslivets Hus. Inkubatoren skal hjelpe nyoppstartede energibedrifter å utvikle seg ved å tilby en rekke støttetjenester og ressurser. Hovedformålet er å akselerere veksten til gründerselskapene og sette innovasjoner til livs i fornybarnæringen.

– Energirampen skal tilby tradisjonelle inkubatortjenester som kontorer, forretningsstøtte, opplæring og finansiering. Den virkelige verdien vil ligge i den unike tilgangen til de etablerte aktørene i markedet. Energirampen skal hjelpe gründere å treffe de rette menneskene i de rette selskapene, slik at de får markedstestet ideene sine så raskt som mulig. I tillegg håper vi å bli et slags godkjenningsstempel på den tekniske og regulatoriske gjennomførbarheten til ideen ut mot andre investorer slik at det skal være lettere å hente finansiering.

Det sier Nicolai Kirkeng Vennerød, som skal lede inkubatoren. Nicolai er siviløkonom med en variert bakgrunn, deriblant 7 år som grunder innen HR Tech selskapet Vilect. Gjennom dette arbeidet har han vært medlem av ledende inkubatorer som Startuplab og Arkwright X. Han har også gode kontakter i investormiljøet i Norge og har offensive tanker om muligheten for å bidra til etableringen av et slikt start-up-miljø i Norge. Navnet "Energirampen" kommer fra ham. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av Bård Standal
  • Bård Standal
  • Viseadministrerende direktør
  • @fornybard