Fornybar Norge vil forbedre standard spotprisavtale

Publisert

Ungt par gjør betaler regninger på en PC. Foto

Foto: Shutterstock

Regjeringen er ikke fornøyd med standardavtalen for spotpris som bransjen har tatt i bruk. Fornybar Norge vil nå gå i dialog med både medlemmene og myndighetene for å forbedre avtalen.

Etter to møter med energiminister Terje Aasland og forbrukerminister Kjersti Toppe, og dialog med Forbrukertilsynet, lanserte Fornybar Norge en standard spotprisavtale i februar. Hensikten var å gjøre det enklere for kundene å sammenlikne påslag og evt. månedsbeløp fra ulike tilbydere.

– Vi deler regjeringens ønske om å gjøre strømmarkedet enklere og tryggere for kundene. Bransjen har selv strammet inn kravene i Trygg strømhandel-ordningen. Videre har vi tilført Elklagenemnda større ressurser for å korte ned saksbehandlingstiden. Vi har bedt regjeringen gjøre det vanskeligere å få konsesjon for å drive strømsalg, og enklere å miste den ved brudd på regelverket. Og nå sist har vi utarbeidet en egen avtalemal for spotprisavtaler som er sendt ut til medlemmene våre, sier Toini Løvseth, direktør for marked i Fornybar Norge. 

Regjeringen ikke tilfreds

Nå har de to statsrådene sendt brev til Fornybar Norge, hvor de uttrykker at de ikke er tilfreds med avtalemalen som er utarbeidet.

"Det er positivt at bransjen gjør et arbeid for å utvikle en standard spotprisavtale, men denne malen oppfyller ikke de politiske forventingene vi har formidlet. Bransjen åpner for at strømsalgsselskapene kan endre de generelle vilkårene i avtalemalen. Malen legger ikke til rette for at forbrukere enkelt kan sammenligne tilbud fra ulike strømsalgsselskaper," skriver Toppe og Aasland i brevet.

– Flere selskaper har allerede tatt standardavtalen i bruk. Vi anbefaler at de bruker "standard timesspot" i avtalenavnet, slik at det blir enkelt for kundene å sammenlikne avtaler fra ulike leverandører. Dette vil vi følge opp overfor selskapene etter påske. Vi har allerede fjernet muligheten til å legge inn tidsbegrensede kampanjetilbud i avtalene, presiserer Løvseth.

Avtalemalen åpner for at selskapene kan avtale forskuddsbetaling med kundene. Dette er i tråd med myndighetenes eget regelverk (avregningsforskriften).

– Selskapene legger ut for strømmen opptil 45 dager før de får oppgjør fra kundene, noe som innebærer en betydelig rentekostnad i perioder med høye strømpriser. Tidligere betaling kan for noen være et alternativ til å øke påslaget, slik at prisen kan holdes lavere for kundene. Men vi kjenner ikke til at noen av våre medlemmer krever forskuddsbetaling i dag, sier Løvseth.

Dialog med myndighetene

Statsrådene reagerer også på at Fornybar Norge skriver på sine nettsider at standard spotprisavtale er utviklet "i samarbeid med regjeringen". Fornybar Norge beklager denne formuleringen og har nå rettet den til "i dialog med myndighetene", som omfatter Olje- og energidepartementet, Barne- og familiedepartementet og Forbrukertilsynet. 

– Vi tar brevet fra de to statsrådene på største alvor og vil følge opp umiddelbart etter påske, både overfor medlemmene våre og myndighetene, avslutter Løvseth.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Aslak Øverås