Utvalg foreslår mer fornybar energi og flere strømkabler

Publisert

Legging av kabel imellem Norge og Danmark for Energinet.dk og norske Statnett.

Klimaomstillingsutvalget foreslår flere utenlandskabler for å skape fleksibilitet i det europeiske energimarkedet. Foto: Statnett.

Klimaomstillingsutvalget tar til orde for å bygge ut mer fornybar energi i Norge for å sikre nok kraft til det grønne skiftet, og bygge flere utenlandskabler for å øke eksportinntektene.

Klimaomstillingsutvalget ble oppnevnt av WWF, Civita og Norsk klimastiftelse i desember 2019, og presententerte 24. september en rapport om hvordan norsk økonomi kan håndtere klimaomstilling i tråd med målene i Parisavtalen.

Utvalget er bredt sammensatt fra akademia, næringsliv og politikk, og ledes av CICERO-direktør Kristin Halvorsen og tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Utvalgets mandat var å beskrive hvordan Norge kan forberede, gjennomføre og håndtere konsekvensene av en slik omstilling.

– Det er en kjempejobb vi skal gjennom. Det må skje et taktskifte i klimaomstillingen, sier Kristin Halvorsen til E24.

Flere utenlandskabler

Utvalget tar til orde for å bygge flere utenlandskabler. Utvalget mener kablene er nødvendige for å øke energisikkerheten, øke eksportinntektene og gi trygghet til investorer om at Norge er tett integrert i det europeiske strømmarkedet.

I mars utsatte Olje- og energidepartementet behandlingen av NorthConnect-kabelen.

– Det er svært skuffende for norsk fornybarnæring at energiministeren ut fra situasjonen i Stortinget ikke gir konsesjon til et lønnsomt klimaprosjekt, som vil bidra til stor verdiskaping i Norge og derved økt velferd. Det er ingen vektige grunner til å vente, noe NVEs analyser har vist, sa administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Fremhever elektrifisering

«Norge bør legge til rette for en miljømessig og samfunnsmessig bærekraftig økning i produksjonen av fornybar energi», skriver Klimaomstillingsutvalget. Elektrifisering er utpekt som en av hovedstrategiene i rapporten.

Utvalget begrunner dette med at det vil styrke grønn, eksportrettet industriproduksjon, trekke internasjonale investeringer i kraftkrevende næringer til Norge, og møte forventet økt europeisk etterspørsel etter stabil nullutslippsenergi.

Utvalget foreslår følgende overordnede målsetninger for å utløse elektrifiseringspotensialet:

  • Norge bør sette seg som nasjonalt mål å bli verdensledende som utbygger og leverandør av produkter og tjenester til elektrifisering globalt. Basert på dette målet bør det utformes en nasjonal strategi for å fremskynde løsninger som kan utløse verdiskapings- og eksportpotensialet i elektrifisering.
  • Norge bør legge til rette for en miljømessig og samfunnsmessig bærekraftig økning i produksjonen av fornybar energi for å styrke grønn, eksportrettet industriproduksjon i Norge, trekke internasjonale investeringer i kraftkrevende næringer til Norge, og for å møte forventet økt europeisk etterspørsel etter stabil lav- og nullutslippsenergi.
  • Det bør bygges flere utenlandsforbindelser for å styrke energisikkerheten, øke eksportinntektene og gi langsiktig trygghet til investorer om norsk integrasjon med det europeiske kraftmarkedet.

Les klimaomstillingsutvalgets rapport her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: