– Ingen andre land interesserer seg så mye for ACER

Publisert

Foto: Morten Helveg Petersen står bak en talerstol og viser fram en agurk.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen. Foto: Petra Gjemmestad / Energi Norge.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen mener ingen andre land interesserer seg så mye for ACER som Norge. På Vinterkonferansen ryddet han opp i myter og fortalte hva EU egentlig ønsker med ACER.

– Jeg kan si til dere, det er ingen andre land som interesserer seg så mye for ACER som det virker til at dere gjør i Norge. Så det er fint å kunne komme hit i dag for å diskutere denne viktige saken.

Slik lød åpningen av Helveg Petersens foredrag. Han er saksordfører for Europaparlamentets behandling av ACER-forordningen, og har dermed mer innsikt enn de aller fleste om hva EU faktisk ønsker med denne forordningen.

– Vi skal redusere CO2-utslipp. Vi skal bruke mer fornybar energi. Mer fornybar energi krever mer samarbeid i Europa. Og ACER er et redskap til å forbedre det her. EU ønsker å sikre at elektrisiteten kan flyte fritt, eller friere, over landegrenser i Europa. Elektrisitet som produseres i ett land, skal kunne flyttes til et annet land og selges hos naboene.

Helveg Petersen hadde også lagt merke til at den norske ACER-debatten var preget av myter. Fra scenen kom han med eksempler på liknende danske EU-debatter om lakrispiper, kanelsnurrer og agurker.

– I Danmark hadde vi en diskusjon for en del år siden, om at EU nå kom for å sette standarder for helningen på agurker. Oppfinnelsen om kategoriseringen av agurker kom opprinnelig fra København i 1919, for at man som gartner skulle kunne frakte langt flere agurker i én eske dersom de ikke var bøyd.

Det handlet altså ikke om at EU nå kom for å forby bøyde agurker, selv om debatten i Danmark kunne oppfattes slik.

En av mytene som EU-parlamentarikeren hadde fått med seg fra den norske ACER-debatten var at flere mente EU og ACER vil overta norske energiressurser og tvinge Norge til å bygge kabler. Helveg Petersen vil betrygge nordmenn om at dette ikke stemmer. 

– Norge har også i fremtiden full kontroll over egne ressurser. Enten det er olje, gass eller vannkraft. EU og ACER hverken kan eller vil gjøre noe for å endre på det. Norge tvinges ikke til å bygge ut kabler. Det som ACER skal være med å sikre, er den eksisterende kapasiteten og at den blir utnyttet bedre enn i dag.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: