Valgkampen sparkes i gang i Brussel

Publisert

Valgkampanjen opp mot sommerens Europavalg har startet. Her fra partigruppen Renews årlige arrangement i Parlamentet. Foto: Fornybar Norge

Den europeiske partigruppen Renew sparket i gang valgkampanjen til EU-parlamentet med et topptungt seminar i Brussel.

Bakteppet for parlamentsvalget, som finner sted mellom 6. og 9. juni, er et Europa preget av krise; Covid 19-pandemien, Russlands invasjon av Ukraina, høy inflasjon og dermed økte levekostnader har satt politikerne under press. I tillegg er 2024 et stort valgår, med både Europavalg, valg i Storbritannia, USA, India, Mexico, og ikke minst at 11 av 27 medlemsland går til stemmeurnene.   

Under Renew-seminaret pekte flere av partigruppens medlemmer på bekymringene for økt polarisering og utfordringene knyttet til en forventet økt oppslutning rundt partier fra ytre høyre. Samtlige politikere understreket viktigheten av Europeisk solidaritet overfor debatten om utvidelse av Unionen og inkludering av blant annet Ukraina og Balkan. Emma Wiesner, svensk parlamentariker, uttrykte kraftige løfter om en ambisiøs klimapolitikk. Det er tydelig at Renew Europe ønsker å fortsette som garantist for dagens liberale EU-politikk.

Til stede på seminaret var blant annet franske Thierry Breton, Europakommisær for det indre marked, og danske Margrethe Vestager, kommissær for konkurranse. De var i dialog med blant andre Olha Stefanishyna, den Ukrainske viseministeren for europeisk og atlantisk integrasjon, som deltok digitalt, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, leder for forsvarskomiteen i det tyske Bundestag, og Michal Kobosko, leder av den polske komiteen for EU-saker. En slik sammensetting viser tydelig en posisjonering av strategisk viktige nasjoner. Spesielt interessant var at konferansier og leder for Renew, Stéphane Séjourné, kun dager etterpå ble utnevnt til ny utenriksminister i Frankrike.

Agendaen for Renew Europe fram mot valget er å mobilisere stemmer og demme opp for krefter fra ytre høyre. Det ble nevnt gjentatte ganger at de risikerer et betydelig geopolitisk skifte hvis de ikke gjør et brakvalg. Partigruppen må ha en tydelig koordinert respons fra en geopolitisk samlet union.