Slår alarm om fallende kraftinvesteringer

Publisert

Såheim kraftverk på vinteren med snø

– Vi trenger mer industri, men utvikling av industri og kraft må gå hånd i hånd. Hvis ikke må nye grønne arbeidsplasser utebli, vi når ikke klimamålene våre – og strømprisene forblir høye, sier Haga. Foto: Bård Gudim/Hydro

SSBs seneste investeringsstatistikk for 2022 viser en urovekkende trend: Gapet mellom mer industri og mer kraftforsyning øker kraftig.

Investeringene i kraftforsyning synker for femte år på rad, samtidig som investeringer i industri øker kraftig. Det melder SSB torsdag morgen. 

– Dette er en svært uheldig utvikling, og dårlig nytt for alle som er opptatt av lave strømpriser. Dagens energipolitikk hindrer investeringer i fornybar energi. Det vil føre til at vi om få år har et kraftunderskudd, og blir avhengig av andre lands fornybarsatsinger for å få den krafta vi trenger. 

Det sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge. 

Tallene fra SSB viser at det i 2022 var det en kraftig vekst i investeringer i industrien på 28,1 prosent, samtidig som kraftforsyningen hadde en nedgang på hele 18,7 prosent. 

– Vi trenger mer industri, men utvikling av industri og kraft må gå hånd i hånd. Hvis ikke må nye grønne arbeidsplasser utebli, vi når ikke klimamålene våre – og strømprisene forblir høye, sier Haga. 

SSB-tallene underbygger flere rapporter som har kommet den seneste tiden, som viser at Norge går mot et kraftunderskudd om få år. Statnett peker på et underskudd allerede i 2026/2027, mens Energikommisjonens rapport peker på et behov for 40 TWh ny kraft innen 2030. Norge produserer om lag 150 TWh i dag. 

– Vi har en energipolitikk som er rigget for en annen tid. Det tar mange år å få konsesjon til å bygge. Fornybar energi skattes høyere enn olje og gass. Politikerne må endre dette fort som svint. Vi trenger mer fornybar energi for å kunne støtte opp om industriutviklingen, og ikke minst for å sikre lave strømpriser til norske forbrukere, sier Haga. 

Fornybar Norge etterlyser et bredt politisk forlik om hvordan Norge skal gjennomføre energiomstillingen og nå klimamålene. Da kreves mer stabile rammevilkår og fortgang i konsesjonsprosessene for å hindre et kraftunderskudd som kan true industri og arbeidsplasser. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Øistein Schmidt Galaaen
Profilbilde Magne Fauli