Nødvendig med strengere krav til strømselskapene

Publisert

Ungt par gjør betaler regninger på en PC. Foto

Av WAYHOME studio Avgiftsfri arkivbilde-ID: 538621282 Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc - Bilde. Foto: Shutterstock

NVE vil slå hardere ned på strømleverandører som bryter regelverket. Det er helt nødvendig for å styrke kundenes tillit til strømmarkedet, mener Fornybar Norge.

Strengere krav for å få konsesjon til å selge strøm og hardere reaksjoner ved brudd på regelverket. Det er blant tiltakene Reguleringsmyndigheten for energi i NVE nå foreslår. De ønsker blant annet å kunne inndra utbytte, trekke tilbake konsesjon og forby salgsaktivitet i alvorlige tilfeller. 

– Vi har lenge etterlyst at det må bli vanskeligere å få omsetningskonsesjon og lettere å miste den. Det er helt nødvendig for å holde de mest useriøse aktørene unna strømmarkedet. Derfor hilser vi de nye forslagene fra NVE velkommen, sier administrerende direktør Åslaug Haga i Fornybar Norge.

Mange leverandører har fått kritikk for villedende markedsføring og andre brudd på regelverket. Noen få har også fått bøter på flere hundre tusen kroner fra Forbrukertilsynet. Men til nå har ingen blitt fratatt retten til å selge strøm, fordi NVE ikke har hjemmel i dagens regelverk.

– Strømleverandørene er førstelinjen til hele fornybarnæringen. Hvis kundene mister tilliten til leverandørene, rammer det næringen på mange områder. Derfor tar vi også grep selv ved å forenkle strømavtalene og styrke sertifiseringsordningen Trygg strømhandel, sier Haga. 

Enda viktigere rolle framover

Hun understreker at strømleverandørene kommer til å spille en enda viktigere rolle fremover.

– Med fortsatt høye og varierende strømpriser, vil flere kunder trenge prissikring og rådgivning for hvordan de kan bruke strømmen smartere. Flere selskaper tilbyr allerede smarthjem-teknologi. På dette området trenger vi mer innovasjon og enda bedre løsninger, avslutter Haga. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av Bård Standal
Profilbilde Ulf Møller