Møte om energimarkedsdesign med Europaparlamentet

Mennesker i et møte i EU parlamentet

Foto: Niklas Kalvø Tessem/Fornybar Norge

Fornybar Norge var medarrangør på flere store arrangementer i Brussel i slutten av januar.

Først hadde vi et møte i EU-parlamentet, etterfulgt av en konferanse på Thon Hotel EU. Markedsdesign og digitalisering var sentrale temaer. Fornybar Norge møtte også sentrale ansatte i Eurelectric.

Europaparlamentet

Den 31. januar startet i Europaparlamentet, hvor representanter og medlemmer i Nordenergi fikk presentert markedsdesign av en rekke sentrale beslutningstakere. Den danske europaparlamentarikeren Morten Helveg holdt en introduksjon, før blant annet visegeneraldirektør i EU-kommisjonen Mechtild Wörsdörfer og Acer-direktør Christian Zinglersen holdt innlegg om markedsdesign, som er en stor sak i Brussel denne våren. Det kom gode signaler fra disse deltagerne, men det kan bli en stor politisk debatt om innretningen på markedsdesign i den politiske behandlingen, som er ventet å starte i mars.

Nordenergi er en paraplyorganisasjon som samarbeider om å styrke nordiske energiinteresser. I tillegg til Fornybar Norge er det Swedenergy, Finnish Energy, Green Power Denmark og Samorka som utgjør det nordiske samarbeidet. Som representanter fra noen av Europas mest ledende land innen fornybar energi har Nordenergi en sterk stemme i Brussel, og vi fikk presentert våre prioriteringer og bekymringer, spesielt knyttet opp mot reform av kraftmarkedsdesignet til viktige beslutningstakere i EU-systemet.

Markedsdesign og digitalisering

Etter parlamentet hadde Nordenergi et større arrangement på Thon Hotel EU. Her fikk vi innlegg om markedsdesign og digitalisering fra akademia, nordiske energiaktører, nordiske interesseorganisasjoner, samt Mark Van Stiphout fra EU-kommisjonen. Det ble møtt med stort engasjement, og det var mange deltakere fra både Norden og resten av Europa. En fellesnevner fra innleggene om markedsdesign var oppfordringen til å ikke ta forhastede beslutninger i en krisetid, godt illustrert av Nil-Henrik von der Fehr (CERRE) som sa "du tenker ikke på å pusse opp kjøkkenet når huset brenner".

Eurelectric

Fornybar Norge er medlem av Eurelectric, som er den største interesseorganisasjonen for den europeiske kraftnæringen. Fornybar Norge har en rekke representanter i komiteer og arbeidsgrupper i Brussel, både egne ansatte og medlemmer. Mange av disse var samlet i Brussel onsdag 01.02. Vi inviterte ansatte fra Eurelectric til våre kontorer for en prat om samarbeidet mellom våre to organisasjoner.

Vi gjennomgikk også noen av de viktigste sakene for tiden, blant annet energipriser, vannkraftens rolle og digitalisering. Vi hadde deretter en intern diskusjon for hvordan vi skal bli enda bedre på å bruke Euelectric-kanalen til å styrke våre interesser i EU.

Høring

Reform av markedsdesign er nå ute til høring, og vi oppfordrer alle til å sende inn forslag til kommisjonen. Nordenergi har publisert et posisjonspapir på markedsreformen. Fornybar Norge jobber også med et posisjonspapir som vil bli sendt til kommisjonen.

 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.