Mer fornybar energi gir bedre beredskap

Publisert

Foto: to energimontører arbeider på en kraftlinje.

Foto: Lyse

Totalberedskapskommisjonen har levert sin rapport, og utvalget peker på behovet for mer fornybar energi framover, denne gangen av beredskapshensyn. 

Totalberedskapskommisjonen leverte sin rapport 5. juni

– Kommisjonen føyer seg inn i floraen av rapporter og utvalg som peker på behovet for mer fornybar energi fremover, denne gangen av beredskapshensyn, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Fornybar Norge.  

Hun sier at Fornybar Norge deler bekymringen.

– For at behovet for mer fornybar energi skal kunne innfris, må Stortinget samle seg om et bredt energipolitisk forlik hvor de setter konkrete mål for utbygging av mer nett og mer kraft.

Ønsker å stramme inn reguleringen av nettselskapene 

Samtidig som kommisjonen etterspør mer fornybar energi peker den også på paradokset at elektrifisering betyr at en større del av infrastrukturen vår kan bli utsatt for strømbrudd. Totalberedskapskommisjonen stiller derfor spørsmålet om reguleringen av forsyningssikkerhet er god nok i spredtbygde strøk.

– Vi vet at vi er nødt til å utnytte nettet mer effektivt enn vi tidligere har gjort, og vi mener at vi heller bør drøfte om reguleringen bør mykes opp, slik at selskapene evner å ta høyere risiko mens vi venter på at nødvendig nett bygges, sier Lind.  

Hun sier at leveringssikkerheten i Norge i dag er på 99,99 prosent, og at innstramming av regelverket da ikke er riktig vei å gå.  

Nettselskapene må få lov å ta høyere risiko i driften av nettet  dersom det skal frigjøres kapasitet fremover. Vi vet at det er en enorm etterspørsel etter strøm allerede, som vi ikke rekker å dekke ved å bygge mer nett, sier hun.  

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Kristin H. Lind.