Godt grunnlag for fremtidens havnett og utvidelse av Sørlige Nordsjø II

Publisert

Montering av rotorblad på en vindmølle.

Installasjon av rotorblader. Foto: Equinor

Ferske rapporter viser at et havnett kan koble oss til andre land slik at vi kan bygge mer havvind lønnsomt.

– Dette vil gi økt verdiskaping, nye arbeidsplasser, og lavere kraftpriser over tid, sier Jon Evang i Fornybar Norge.

De nye rapportene avklarer at det å utelukkende koble ny havvind på Sørlige Nordsjø II til Norge via radialer blir dyrt, både i form av økt nettleie og i form av kraftpriser. NVEs analyser viser også at det er andre forhold enn valg av nettløsninger som vil ha størst betydning for strømprisen i Norge. 

– Nettløsningen for fase 2 av Sørlige Nordsjø II kan utformes slik at den ivaretar viktige hensyn som lave strømpriser i Norge og langsiktig lønnsomhet. Sørlige Nordsjø ligger slik til at en videre utbygging av havvind her enkelt kan integreres i et nordsjønett. Regjeringen bør så snart som mulig komme med en ny utlysning på Sørlige Nordsjø II, sier Evang. 

Målet må være å gjøre havvind lønnsomt. Rapportene viser at det vil være god samfunnsøkonomi i et havnett. En del av lønnsomheten vil komme fra produksjon, en del fra utveksling av kraft. 

– Vi må utforme nettløsninger slik at vi sikrer langsiktig lønnsomhet i utbyggingen av norsk havvind. Dersom produsenter ikke skal få hele eller deler av flaskehalsinntektene må de sikres lønnsomhet på annen måte, hvis ikke stanser videre investeringer i norsk havvind opp, sier Evang. 

I rapporten foreslås det også at Statnett bør eie og drifte havnettet.  

– Dette er en viktig avklaring, og gjør at Statnett kan planlegge videre oppbygging av fremtidens havnett, sier Evang. 

Les rapportene her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/havnett/id2968299/ 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Jon Evang.