Banebrytende bærekraft i Bergen

Publisert

På Kleppe transformatorstasjon, Askøy: Jørgen Johannessen (regionansvarlig kraft & nett, Hitachi Energy), Thomas Steine (prosjekt og forretningsutvikler, Eviny Solutions), Jan Valle (prosjektleder Norgesnett) og Christer Olerud (salgs og markedsansvarlig for Hitachi Energy høyspenningsprodukter).

Politikerne har besluttet. Nettselskap, leverandør og energientreprenør har gjennomført i praksis. Resultatet er banebrytende bærekraft i nettet som forsyner Bergensområdet med strøm.

I høyspente koblingsanlegg i strømnett verden over brukes SF6-gass. Gassen blir brukt for å slukke lysbuer på en sikker måte som ivaretar sikkerheten i koblingsanlegg som er selve hjertet i strømnettene. SF6-gass, som er industrielt fremstilt, har vist seg som overtruffet mest effektiv til dette formålet.

Gassen er imidlertid svært miljøskadelig, og er blant annet med på å forsterke drivhuseffekten. I takt med elektrifiseringen og det grønne skiftet har politikere og beslutningstakere presset på for å få andre alternative produkter til SF6-gassen. I Norge kom det 1. januar 2023 nye avgifter på SF6, og satsen for SF6-gass ble regulert til en avgift på 22.372 kr. pr. kilo importert gass.

I BKK og Norgesnetts strømnett i Bergen er framtidens grønne koblingsanlegg allerede montert, først ut er Kleppe transformatorstasjon på Askøy. Hitachi Energy har levert og energientreprenøren Eviny Solutions har montert.

– Hitachi har utviklet en løsning for luftisolerte brytere der vi har klart å erstatte SF6-gass med CO2 og O2. Selv om vi leverer produkter til energibransjen over hele verden er man veldig tidlig her i BKK og Norgesnett sitt nett. Det synes vi er veldig bra, og viser at Norge er helt i front. For oss i den norske organisasjonen er det en fjær i hatten at vi er først i verden med en rammeavtale for SF6 frie luftisolerte brytere, og har over en 10 årsperiode tilegnet oss kunnskap og kompetanse om produktet i praksis, sier Christer Olerud, salgs og markedsansvarlig for Hitachi Energys høyspenningsprodukter i Norge.

Banebrytende bærekraftsprosjekt

Energimontører fra Eviny Solutions setter opp anleggene og får spesialopplæring.
– Det er veldig inspirerende for alle i vår organisasjon å få kunne være med på et så banebrytende bærekraftsprosjekt. Og ekstra moro at Bergen er helt front på verdensbasis, og at den bærekraftige løsningen til en stor global aktør først blir montert her på Vestlandet. Prosjektet har også gitt oss unik innsikt og viten, sier Thomas Steine, prosjekt og forretningsutvikler i Eviny Solutions.

Erfaringene fra anlegget på Kleppe transformatorstasjon blir nå delt internasjonalt. Installasjonen kom til fordi Norgesnett og BKK ønsker å bidra i det grønne skiftet, og være viktig bidragsyter til et bedre miljø.

– Norgesnett har bestemt seg for å avstå fra å anskaffe nye koblingsanlegg som inneholder miljøgassen SF6, både i distribusjons- og regionalnettet. Vi har valgt å samarbeide med leverandører som tilbyr miljøvennlige produkter. I tillegg vil vi kun samarbeide med entreprenører som er miljøsertifisert, sier Arild Borge som er innkjøp og bærekraftansvarlig i Norgesnett.

I disse dager pågår arbeid med det såkalte "F-gass direktivet" i EU. Det betyr ny regulering og lovgivning knyttet til produkter som FS6-gass. Forslag til ny lov er ventet å bli lagt fram i løpet av 2023. Et av elementene er ventet å være en tidsfrist for bruk av SF6, kanskje satt til allerede 2035.

– Da er det betryggende å vite at man har leverandører og energientreprenører med god erfaring og kompetanse som står parat i en krevende omstilling her i Norge. Dette viser at hvis man vil, så kan man. Og altså bli først i verden, i Norge, i Bergen, sier Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge.

Eviny Solutions er nå i ettertid av dette prosjektet tildelt kontrakt med BKK AS om levering, prosjektering og montering av 145kV Apparatanlegg (AIS). Denne typen løsning som er levert på Kleppe transformatorstasjon er et av de bærekraftige produktene som kan leveres via den nye avtalen som strekker seg over flere år.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av