Vannkraftutbyggingen på høyeste nivå på over 30 år

Publisert

Embretsfoss IV

Embretsfoss IV kraftstasjon. Foto: Glitre Energi.

Hele 1,4 TWh med ny produksjonskapasitet for vannkraft ble satt i drift i Norge i 2021. Det er det høyeste nivået på bygging av vannkraft siden 1990, året før energimarkedet ble liberalisert, viser tall fra NVE.

– Etterspørselen etter strøm øker i takt med elektrifiseringen av samfunnet, og det er derfor svært gledelig at vi i fjor fikk den høyeste økningen i normalproduksjonen fra vannkraft i Norge på over 30 år, sier Eivind Heløe, direktør for fornybar og miljø i Energi Norge.   

– Produksjonskapasiteten for vannkraft er ventet å øke ytterligere i de nærmeste årene, og for tiden er 1,4 TWh med ny produksjon under bygging, legger Heløe til.  

Mange nye småkraftverk 

Halvparten av økningen i ny vannkraftkapasitet i fjor skyldes bygging av nye småkraftverk, viser NVEs rapport om ny kraftproduksjon i fjerde kvartal 2021, som ble publisert i slutten av januar. 

I 2021 ble det satt i drift 53 nye småkraftverk med en samlet årsproduksjon på 0,7 TWh, ifølge rapporten. Et småkraftverk er et lite kraftverk som har en produksjonskapasitet på under 10 MW.  

– Det at så mange småkraftverk ble bygget i fjor kan forklares med at 2021 var siste frist for at kraftverkene skulle komme med i elsertifikatordningen. Mange prosjekter har derfor hatt utbyggingsplaner laget med tanke på dette, forklarer Heløe.   

Tre nye, større kraftverk 

Den resterende økningen i produksjonskapasiteten for vannkraft i 2021 skyldes opprustning og utvidelse av seks eksisterende vannkraftverk og bygging av tre nye, større kraftverk, viser NVEs rapport. 

Det største vannkraftprosjektet i Norge som ble ferdigstilt i fjor er Jølstra kraftverk i Sunnfjord kommune i Vestland, som vil ha en årlig normalproduksjon på 252 millioner kWh.  

De to andre større kraftverkene som kom i drift i Norge i 2021 er Tolga kraftverk i Tolga kommune med en årsproduksjon på 205 millioner kWh, og Herand kraftverk i Ullensvang kommune med en årsproduksjon på 78 millioner kWh.  

Vindkraftproduksjonen økte med 1,7 TWh  

Totalt ble det i 2021 satt i drift 3,1 TWh med ny kraftproduksjon i Norge. Det er en markant nedgang fra året før, da tallet var 7,1 TWh, ifølge rapporten.  

Nedgangen skyldes at færre nye vindturbiner har kommet i drift. I løpet av fjoråret økte Norges produksjonskapasitet for vindkraft med 1,7 TWh, ned fra mer enn 6 TWh i 2020.   

Ved utgangen av 2021 var den samlede normalårsproduksjonen fra vindkraft i Norge på 15,4 TWh. Til sammenlikning var Norges normalproduksjon fra vannkraft på rundt 138 TWh, hvilket tilsvarer 138 milliarder kWh.  

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Foto: Mann smiler.
Profilbilde Magne Fauli