Utvalg med gode forslag for raskere nettutbygging

Publisert

Strømnettutvalget foreslår tiltak som vil bidra til enklere konsesjonsprosesser, raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av dagens strømnett, mener Energi Norge.

Regjeringens strømnettutvalg la i dag frem sine anbefalinger. En omfattende rapport ble overlevert til olje- og energiminister Terje Aasland. 

Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge, kommenterer rapporten slik:

- Strømnettutvalget forslår effektive tiltak som vil bidra til raskere nettutbygging. Det er helt nødvendig for å sikre strømforsyning til klimatiltak og nye industriprosjekter.  

Hun mener de fleste av forslagene kan innføres raskt uten endringer av regelverket, noe som er særlig positivt når pågangen er så stor som nå.

Energi Norges overordnede kommentarer til utvalget:

  • Vi er særlig fornøyde med forslaget om å innføre "fast track" for enklere saker i konsesjonskøen. Dette vil frigjøre kapasitet både hos NVE og nettselskapene.
  • Muligheten til å søke betinget anleggskonsesjon, sammen med forslag om å holde kostnader ved tidlig utredning i regionalt distribusjonsnett utenfor effektivitetsmålingene, vil gi nettselskapene mulighet til å ligge i forkant av utviklingen og forberede utbygginger før kundebehovet er fullt til stede.
  • Utvalget peker også på behovet for digitale løsninger. Dette vil bidra til langt bedre utnyttelse av kapasiteten i dagen strømnett, samt mer effektive og transparente planprosesser.

Rapporten er sendt på høring med frist for innspill 30. september. Energi Norge vil ha en grundig gjennomgang av denne sammen med medlemmene.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Kristin H. Lind.