Høye strømpriser forsterkes av kulde og kraftmangel

Publisert

Hus

Foto: Tobias Bjørkli/Pexels

Strømprisene har nådd nye rekorder denne uka. Kaldere vær enn normalt for årstiden driver forbruket opp. Samtidig leverer vind- og kjernekraftverk mindre strøm enn normalt.

Gjennomsnittlig spotpris for Sør- og Midt-Norge har de siste dagene ligget over 4,50 kroner per kilowattime (ekskl. mva.) Timesprisene har variert fra 2,80 helt opp i 7 kroner for enkelttimer.

– Prisen gjenspeiler knapphet på energi i hele det europeiske kraftmarkedet, samtidig som lave temperaturer driver strømforbruket opp, forklarer Toini Løvseth, direktør for marked og kunder i Energi Norge.

Tirsdag 13. desember brukte vi 45 GWh (= millioner kilowattimer) mer strøm i Norge enn forrige tirsdag, da temperaturene var langt lavere. Det viser hvor mye kulda påvirker strømforbruket.

Gjennomsnittstemperaturen for Norden ligger hele åtte grader under normalen for årstiden. Også i Tyskland og Frankrike er det kaldere enn normalt. Dermed øker også forbruket på Kontinentet.

Trøbbel med kjernekraften

På produksjonssiden er det full stopp i den ene reaktoren ved Oskarshamn kjernekraftverk denne uken, grunnet vedlikeholdsarbeid. En annen reaktor har vært ute av drift siden august. Også de franske kjernekraftverkene har hatt store problemer, men kapasiteten er heldigvis på vei opp.

I tillegg er vindkraftproduksjonen i Skandinavia, Tyskland og England halvparten av det normale. Det betyr at det er den ekstremt dyre gassen som setter prisen igjen.

– Nå er det ekstra viktig å spare strøm der vi kan, særlig på oppvarming og varmtvann. Senk temperaturen i rom du ikke bruker og ta kortere dusjer. Sparegevinsten er naturligvis størst i de dyreste timene, som man kan følge med på i de fleste strømapper, forteller Løvseth.

Analyser fra NVE viser at husholdningene har vært flinke til å spare på strømmen i høst.

Strømstøtten tar toppene

Norge har Europas mest sjenerøse strømstøtteordning som vil dekke en betydelig del av de høye strømregningene for husholdningene i vinter. Også for strømstøttens del er det lurt å redusere forbruket i de dyreste timene, siden støtten beregnes av gjennomsnittspris over måneden.

Mer nedbør enn forventet har fylt opp vannmagasinene i løpet av senhøsten. Dette bidrar til at forsyningssituasjonen er god, selv om risikobildet er krevende, ifølge NVE. Men så lenge gassprisene i Europa er høye, vil også strømprisene ligge på høyt nivå.

– På sikt er det kun økt utbygging av fornybar energi og mer kraftfulle ENØK-tiltak som kan skjerme oss for tilsvarende strømpriser i fremtiden, påpeker Løvseth.

Her finner du svar på flere spørsmål om høye strømpriser

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: