Enda kraftigere tiltak kreves for at Norge ikke skal sakke akterut i energiomstillingen

Publisert

Arbeid på kraftlinje

Det må gjøres flere endringer i reguleringen av strømnettet. Her fra arbeid med å bytte linjetråd og tilhørende komponenter på eksisterende linje mellom Sandnes og Lysebotn. Foto: Fredrik Ringe/Lyse

Daglig må nettselskaper si nei til industri som vil bidra til det grønne skiftet og skape nye arbeidsplasser. Nå haster det å ta grep.

Strømnettutvalget leverte sin utredning i juni, i form av NOU 2022: 6 – "Nett i tide". Her kommer det en rekke gode forslag som kan bidra til at Norge får utviklet mer nett fortere, at vi får utnyttet dagens nett bedre og at vi får enklere konsesjonsprosesser. Men det er ikke nok, mener Energi Norge.

– Utvalget er på riktig vei. Raskere søknadsprosesser og utbygging samt bedre bruk av eksisterende nett er nøkkelelement i den pågående elektrifiseringen og energiomstillingen. Men vi mener det haster enda mer enn utvalget legger opp til. Det må kraftigere tiltak til, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.

Oppsummert er de viktigste tiltakene fra NOU-en:

  • Videreutvikle "fast-track", dvs. en raskere saksbehandlingstid for saker med små virkninger for miljø og samfunn
  • NVE og OED må få økt saksbehandlerkapasitet
  • Økt digitalisering og økt digital samhandling mellom aktører i kraftsystemet

Status per nå er at vi har et stort etterslep på tilknytning av bl.a. ny industri, produksjon samt elektrifisering av transportsektoren. LO og NHOs industriplattform synliggjør et behov for nye 30-50 TWh mer kraft som må transporteres frem til kundene.

– Strømnettutvalget legger opp til å øke tempoet noe, men det vi trenger er rett og slett et helt annet taktskifte, sier Lind.

– Nettselskap over hele landet sier daglig nei til å knytte til nye kunder, fordi nettet allerede er fullt. Dersom vi skal ha mulighet til å nå klimamålene er det helt nødvendig å redusere denne køen av industri som ønsker å bidra til det grønne skiftet og økt verdiskaping i Norge.

Energi Norges kommer derfor med en rekke tilleggsforslag til strømnettutvalget som vil bedre landets nettkapasitet, og legge til rette for en vellykket energiomstilling.

Energi Norges viktigste forslag til tiltak som ikke foreslås i NOU-en

  • Flere regionalnettkonsesjoner bør behandles etter den enklere saksgang A, øke grensen fra 15 km til eksempelvis 50 km
  • Etablere hjemmel for nettselskapene til å ta tilbake ubenyttede kapasitetsrettigheter hos sluttkunder
  • Vurdere videreutvikling av den økonomiske regulering i tråd med samfunnets behov, RME må gis tilstrekkelig ressurser

Les Energi Norges øvrige kommentarer og vurderinger her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: 
Profilbilde Kristin H. Lind.