Ett skritt nærmere Norges neste industrieventyr

Publisert

Havvind

Foto: Pixabay

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til hvordan de første havvindprosjektene på norsk sokkel skal tildeles, og hva slags støtteordninger som er tenkt. Dette er et viktig steg i prosessen mot realisering av storskala havvind på norsk sokkel. Men satsingen på flytende havvind vannes ut.

– At vi nå får konkrete forslag til hvordan vi skal bygge havvind på norsk sokkel er en viktig milepæl. Da kan vi fortsatt nå myndighetenes mål om utlysning av havvind i første kvartal 2023, og tildeling i løpet av 2023, sier Jon Evang, fagsjef havvind i Energi Norge.

Energi Norge ønsker regjeringens initiativ velkommen, men det er fremdeles flere spørsmål som må avklares før utlysning. Blant annet ansvar for og utforming av nett, anvendelsen av kriterier i vurderingsprosessen, og ikke minst hvordan tidsløp og støttetildelinger for Utsira Nord-prosjektene blir. Prosessen regjeringen foreslår kan bety at prosjekter på Utsira Nord risikerer å skyves ut i tid.

– Slik regjeringen foreslår dette kan vi ende med at bare ett av tre prosjekt får støtte på Utsira Nord, mens de to andre går en mer uviss fremtid i møte. Dermed kan vi risikere å vanne ut Norges satsing på flytende havvind, i en fase hvor vi har alt å tjene på å styrke posisjonen vår der, sier Evang

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Jon Evang.