Ny nettleie gjør elektrifiseringen rimeligere

Nyhet, Strømnett

Publisert

Kraftmaster

– Det blir viktig å bruke nettet smartere, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge. Foto: Camilla M. Granheim

Olje- og energidepartementet har vedtatt ny prismodell for nettleien. Dette vil være et viktig bidrag til å holde kostnadene nede i en tid hvor elektrifisering og industriutvikling krever økt kapasitet i strømnettet.

Den nye prismodellen som ble varslet i dag vil gjøre det mer lønnsomt for husholdningene å fordele strømforbruket over flere av døgnets timer, for eksempel ved å lade elbil om natten og ta i bruk smarthjem-teknologi. 

– Elektrifisering av transport og andre sektorer, samt etablering av nye batterifabrikker, datasentre og hydrogenproduksjon, vil kreve store investeringer i strømnettet i årene som kommer. Driften av strømnettet er et spleiselag mellom brukerne, derfor blir det viktig å bruke nettet smartere, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge. 

Den nye nettleien innføres fra 1. januar 2022 

– Nettselskapene kan nå starte den viktige jobben med å innføre ny nettleie som vil bidra til at vi bruker strømnettet mer effektivt. Det er god kapasitet i nettet mange av døgnets timer. Ved å utnytte denne kapasiteten bedre, kan vi spare store nettinvesteringer og dermed holde kostnadene nede for strømkundene, sier Lind. 

Nettselskapene gis en viss frihet til å velge hvordan den nye prismodellen skal utformes, innenfor myndighetenes rammer.  

– Vi vet fra pilotprosjekter at kundene er villige til å flytte på forbruk når de kan spare penger, og uten at det går ut over komfort eller sikkerhet i hjemmet. Vårt råd til nettselskapene er å velge enkle, forståelige prismodeller og satse på god kommunikasjon med kundene, sier Lind.  

Energi Norge planlegger webinarer både i egen regi og sammen med kundeorganisasjoner i tiden som kommer, for å diskutere praktisk utforming og informasjonsbehov.  

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: 
Profilbilde Kristin H. Lind.
Profilbilde Trond Svartsund. Foto