NHO-undersøkelse: Modernisering av vannkraften viktigst

Publisert

Lyse

Justeringer i skattesystemet for vannkraft vil bidra til økte investeringer i vannkraften og mer fornybar kraftproduksjon uten nye naturinngrep. Dette grepet nevnes også som det viktigste tiltaket for sysselsetting i fornybarnæringen, viser en NHO-undersøkelse. Foto: Kristofer Ryde.

Energi Norges medlemmer peker på bedre skattevilkår for modernisering av vannkraft som det viktigste tiltaket for sysselsetting i fornybarnæringen. Det viser en NHO-undersøkelse nylig.

Energi Norges medlemsbedrifter mener bedre skattevilkår for modernisering av vannkraft vil være det viktigste tiltaket for å opprettholde eller øke sysselsettingen innen fornybarnæringen og deres underleverandører. Deretter følger satsing på elektrifisering gjennom utbygging av lading og landstrøm i transportsektoren. På tredjeplass ligger utbygging av datasentre og batterifabrikker i Norge.

– Endring av grunnrenteskatten på vannkraft vil utløse investeringer i fornybar energi som er bra for både norsk verdiskaping, klima og naturmiljø. Dette har vært viktig for Energi Norge i flere år, og det er ikke overraskende at medlemmene våre peker på det, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. 

Etterlengtet tiltak 

Energi Norge har lenge jobbet for et mer nøytralt skatteregime for kraftnæringen. I dag beskattes vannkraft hardere enn olje og gass og all annen næringsvirksomhet. 

Justeringer i skattesystemet for vannkraft ble fremhevet Energi Norge og NHOs innspill til regjeringens tiltakspakker. Nylig har Fremskrittspartiet fremmet et forslag til Stortinget om endring i grunnrenteskatten for vannkraft. 

- Fremskrittspartiet har fremmet et godt forslag som et bredt flertall på Stortinget bør kunne stille seg bak. Forslaget er i tråd med det flere partier har nedfelt i sine partiprogrammer, poengterer Kroepelien. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Foto: Mann smiler.
  • Eivind Heløe
  • Direktør
Profibilde Knut Kroepelien