Strømtips

Spørsmål og svar om strømavtaler

Syns du strøm er vanskelig? Vet du ikke hva du bør velge? Her er viktige spørsmål og svar for deg som strømforbruker.

Hva er varigheten på avtalen? Er det bindingstid?

Les tilbudet nøye. Sørg alltid for å få det skriftlig. Avtaler med spotpris (områdepris) eller standard variabel har normalt ingen bindingstid. Fastprisavtaler har alltid bindingstid.

Koster det noe å gå ut av avtalen?

Det vil normalt koste å gå ut av en fastprisavtale, tilsvarende kostnaden som strømleverandøren taper hvis prisen ligger over områdeprisen.

Hva er påslaget og månedsbeløp?

Påslaget og månedsbeløpet dekker strømleverandørens kostnader inklusive elsertifikater pluss fortjeneste. Har du et stort strømforbruk, vil ofte en avtale med kun månedsbeløp være gunstig.

Når og hvordan varsles prisendringer?

Prisendringer skal varsles skriftlig på kundens valgte kanal, fortrinnsvis e-post eller SMS.

Hvordan kan jeg følge med på strømforbruket mitt?

Det kan du gjøre på Min side enten hos strømleverandøren eller nettselskapet. Mange nettselskaper og strømleverandører har også egne apper der du kan følge med på strømforbruket ditt.

Tilbyr dere felles fakturering med mitt nettselskap?

Ikke alle strømleverandører tilbyr såkalt gjennomfakturering. Hvis det å få kun én faktura er viktig, sjekk hva strømleverandøren tilbyr.

Hvilke betalingsløsninger tilbys i markedet?

Det normale i dag er månedlig fakturering etterskuddsvis. Unngå avtaler hvor du må betale på forskudd da det øker risikoen din hvis leverandøren går konkurs.

Kan jeg få tilbudet skriftlig tilsendt på e-post?

Du bør alltid be om å få tilbudet tilsendt på e-post.

Velger du et kampanjetilbud?

Husk å spørre om hvilken avtale og vilkår du får i etterkant av kampanjen. Hvor lenge varer den lave prisen? Det vil normalt lønne seg å skifte strømleverandør når kampanjeperioden er over.

Trygg og sikker handel av strøm

Trygg strømhandel er en sertifiseringsordning for strømleverandører. Du kan sjekke om din strømleverandør er sertifisert.

Det betyr at selskapet følger strenge krav ved salg av strøm, informasjon til strømkunder og markedsføring. Slik sikrer vi et tryggere og enklere strømmarked for forbrukerne.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Ulf Møller
Profilbilde Aslak Øverås