Nordlendinger og trønderne sparer flere tusen på strømpriskollaps

Publisert

Over hele Norge har de samlede strømregningene for årets første halvår vært lavere enn i samme periode i fjor. Nedgangen er størst i Nord- og Midt-Norge, der husholdningene har spart flere tusen kroner på lavere strømpriser, viser Fornybar Norges strømprisindeks.  

– Vår siste strømprisindeks byr på hyggelige nyheter for folk i hele Norge, og særlig for husholdninger i Nord- og Midt-Norge. Det siste halvåret har store nedbørsmengder der fått strømprisene til å stupe, sier Lars Tennbakk Bockman, næringspolitisk rådgiver i Fornybar Norge. 

– I Sørøst-Norge og Sørvest-Norge var strømprisene derimot litt høyere i første halvår i år enn på samme tid i fjor. En nedgang i strømforbruket gjør likevel at strømregningene også her ble lavere, sier han.  

For husholdninger med et gjennomsnittlig strømforbruk kommer de samlede strømregningene for årets første halvår på rundt: 

  • 10 400 kroner i Sørøst-Norge (NO1) – ned ca. 700 kroner fra samme periode i fjor.
  • 11 500 kroner i Sørvest-Norge (NO2) – ned rundt 130 kroner fra samme periode i fjor.
  • 8 000 kroner i Midt-Norge (NO3) – ned over 2 300 kroner fra samme periode i fjor.
  • 5 800 kroner i Nord-Norge (NO4) – ned nesten 4200 kroner fra samme periode i fjor.
  • Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning som er 1300 kroner lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor på om lag 4500 kroner.
  • 10 600 kroner i Vest-Norge (NO5) – ned nesten 500 kroner fra samme periode i fjor. 

Om strømprisindeksen

Fornybar Norges strømprisindeks viser hva en gjennomsnittlig husholdning i hvert av de fem norske prisområdene må regne med å betale i strømregning for forrige måned, inkludert skatter og avgifter, og etter at eventuell strømstøtte er blitt trukket fra. Indeksen viser også hvordan forrige måneds strømregning var sammenliknet med måneden før og samme måned året før.  

Regnestykket er basert på faktiske priser og forbruk i de fem prisområdene, samt nettleie og avgifter. For strømpris er det tatt utgangspunkt i en vanlig spotprisavtale med et påslag på 5 øre/kWh og 40 kroner i fast månedsbeløp. Tallene er innhentet fra Nord Pool, Elhub og nettselskapene.  

Hensikten med strømprisindeksen er å gi norske strømkunder en bedre innsikt i hvordan strømprisene utvikler seg over tid, hva som påvirker prisene og hvordan strømregningen er sammensatt. 

Norgespris vil lønne seg i hele Sør-Norge

– Våre utregninger viser at det med dagens strømpriser vil være en svært dårlig idé for husholdninger i Midt-Norge og Nord-Norge å skaffe seg Norgespris, som vil gjøre at de fra 1. oktober og frem til utgangen av 2026 kan få en fastpris på 40 øre/kWh. For husholdninger i hele Sør-Norge vil det derimot lønne seg, sier Bockman.  

Dersom Norgespris hadde vært innført allerede, ville husholdninger i Midt-Norge ha måttet betale rundt 1100 kroner mer for strømmen i første halvår, enn uten en slik avtale. I Nord-Norge ville husholdningene ha måttet betale hele 2600 kroner mer. 

I Sørøst- og Sørvest-Norge derimot, kunne husholdningene ha spart om lag 2500 kroner i første halvår i år, dersom Norgespris hadde vært innført allerede. I Vest-Norge kunne de ha spart om lag 1800 kroner.

Strømpriskollaps i Nord- og Midt-Norge 

Strømprisene falt i årets første halvår i Nord-Norge, Midt-Norge og Vest-Norge, sammenliknet med samme periode i 2024. I Sørøst-Norge og Sørvest-Norge steg imidlertid prisene.

I Nord-Norge var strømprisene i første halvår hele 83 prosent lavere enn i første halvår 2024W. I Midt-Norge ble prisene også mer enn halvert, mens i Vest-Norge var nedgangen på 11 prosent.  

I Sørøst- og Sørvest-Norge derimot, var strømprisene i første halvår rundt 15 prosent høyere enn i samme periode i fjor.  

I første halvår 2025 kostet strømmen i snitt 54 øre/kWh i Vest-Norge, 68 øre/kWh i Sørøst-Norge og 73 øre/kWh i Sørvest-Norge. Strømprisene var betydelig lavere lengre nord i landet. I Midt-Norge var snittprisen 21 øre/kWh, mens i Nord-Norge var den rekordlave 7 øre/kWh.

Lite vann i Sør-Norge, svært vått lengre nord 

– Strømpriskollapsen i Nord- og Midt-Norge skyldes at det har kommet enormt mye nedbør der det siste halvåret, og det har ført til høy vannkraftproduksjon og rekordhøy vannstand i magasinene til vannkraftverkene. En del vannkraftverk har til og med måttet slippe ut vann uten å produsere, sier Bockman. 

– Situasjonen er derimot en helt annen på Østlandet og sørover mot Kristiansand. Der har lite nedbør i vår ført til stadig mindre vann i vannmagasinene. Dermed har vi fått mer prissmitte utover våren fra landene vi er koblet til sørover på kontinentet. Samtidig har lav vindkraftproduksjon ført til høyere priser i Europa. Resultatet er at strømprisene i NO1 og NO2 i årets første halvår var noe høyere enn på samme tid i fjor, sier han.  

Fyllingsgraden i magasinene til vannkraftverkene i Sørøst-, Sørvest-, og Vest-Norge lå ved utgangen av juni på 59,8 prosent. Det er godt under medianen for årstiden, på 67,5 prosent, viser NVEs magasinstatistikk. I løpet av de siste ti årene har det kun vært ett år der fyllingsgraden på denne tiden av året har vært lavere, og det var under strømpriskrisen i 2022.   

Ved utgangen av juni var derimot den samlede magasinfyllingen i Nord-Norge og Midt-Norge på 82,7 prosent. Det er det høyeste nivået for årstiden noensinne, fem prosentpoeng over den tidligere rekorden. 

Høyere strømpriser sørover på kontinentet 

Til tross for at strømprisene steg i Sørøst- og Sørvest-Norge i årets første halvår, var likevel prisene betydelig lavere enn i landene sørover på kontinentet, som vi utveksler strøm med. 

Fra Sørvest-Norge går det strømkabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Det gjør at strømprisene her i større grad enn resten av Sør-Norge blir påvirket av spotprisene på kontinentet.  

I Storbritannia var strømprisene i første halvår 2025 nesten 70 prosent høyere enn i Sørvest-Norge. I Nederland og Tyskland var prisene rundt 45 prosent høyere, mens i Danmark var de 30 prosent høyere.  

Lavere juni-regning 

Når det gjelder husholdningenes strømregninger for juni, så er disse 200-300 kroner lavere enn mai-regningene over hele landet. Årsaken er at både strømforbruket og strømprisene falt i juni.  

For husholdninger med et gjennomsnittlig strømforbruk kommer juni-regningen på rundt:

  • 1300 kroner i Sørvest-Norge 
  • 1100 kroner i Vest-Norge
  • 1000 kroner i Sørøst-Norge
  • 800 kroner i Midt-Norge
  • 600 kroner i Nord-Norge

NO1 - Sørøst-Norge

NO1 – Sørøst-Norge 
En gjennomsnittlig husholdning i NO1 – det prisområdet Oslo befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juni som ligger på rundt 1040 kroner etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter 

Det er 22 prosent lavere enn strømregningen for mai. Nedgangen skyldes at både strømforbruket og strømprisene falt i juni 

Varmere vær bidro til å dra ned strømforbruket i juni. Fra mai til juni økte snittemperaturen i hovedstaden fra 12,2 grader til 15,4 grader, ifølge Norsk klimaservicesenter.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 brukte i juni ca. 710 kWh med strøm. Det var 17 prosent mindre enn måneden før, og omtrent det samme som i juni 2024, viser tall fra Elhub. 

I NO1 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juni på 53 øre/kWh, ned fra 71 øre/kWh i mai. Juni-prisen er betydelig høyere enn for samme måned i 2024, da gjennomsnittlig strømpris var 38 øre/kWh.     

Høyere strømpriser i juni i år enn i juni i fjor gjør at årets juni-regning er 19 prosent høyere enn regningen for samme måned i 2024. Prisøkningen skyldes lavere vannkraftproduksjon og mindre vann i magasinene til vannkraftverkene i Sør-Norge, og derfor også mer prissmitte fra landene vi er koblet til sørover på kontinentet       

Ved utgangen av juni var fyllingsgraden i vannmagasinene i Sørøst-Norge på 63,8 prosent. Det er det laveste nivået på denne tiden av året på ti år, viser NVEs magasinstatistikk. 

NO2 - Sørvest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 – det prisområdet Kristiansand og Stavanger befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juni som ligger på rundt 1290 kroner etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. 

Det er 15 prosent lavere enn strømregningen for mai. Nedgangen skyldes at både strømforbruket og strømprisene falt i juni.  

Varmere vær bidro til å dra ned strømforbruket i juni. Fra mai til juni økte snittemperaturen i Kristiansand fra 11,5 grader til 15 grader, ifølge Norsk klimaservicesenter.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 brukte i juni ca. 770 kWh med strøm. Det var 15 prosent mindre enn måneden før, men likevel tre prosent mer enn i juni 2024, viser tall fra Elhub. 

I NO2 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juni på 64 øre/kWh, en nedgang fra 75 øre/kWh i mai. Juni-prisen er betydelig høyere enn for samme måned i 2024, da snittprisen var 48 øre/kWh.    

Høyere strømpriser i juni i år enn i juni i fjor gjør at årets juni-regning er 17 prosent høyere enn regningen for samme måned i 2024. Prisøkningen skyldes lavere vannkraftproduksjon og mindre vann i magasinene til vannkraftverkene i Sør-Norge, og derfor også mer prissmitte fra landene vi er koblet til sørover på kontinentet.        

Ved utgangen av juni var fyllingsgraden i vannmagasinene i Sørvest-Norge på 59,5 prosent. Det er betydelig under medianen for årstiden, som er på 69,6 prosent, og det laveste nivået på denne tiden av året på tre år, viser NVEs magasinstatistikk. 

NO3 - Midt-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 – det prisområdet Trondheim befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juni som ligger på rundt 850 kroner. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er 24 prosent lavere enn strømregningen for mai. Nedgangen skyldes at strømforbruket falt i juni grunnet varmere vær.  

Fra mai til juni økte snittemperaturen i Trondheim fra 8,3 grader til 12,7 grader, ifølge Norsk klimaservicesenter.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 brukte i juni ca. 880 kWh med strøm. Det var 22 prosent mindre enn måneden før, men likevel ti prosent mer enn i juni 2024, viser tall fra Elhub. 

I NO3 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juni13 øre/kWh, og omtrent det samme som i mai. Juni-prisen var betydelig lavere enn i samme måned i 2024, da snittprisen var 26 øre/kWh.  

Halveringen av strømprisen i Midt-Norge fra juni i fjor til juni i år gjør at årets juni-regning er 5 prosent lavere enn for samme måned i fjor, til tross for høyere strømforbruk.  

Prisnedgangen skyldes at det har kommet svært mye nedbør i Midt-Norge de siste månedene.  

Ved utgangen av juni var fyllingsgraden til vannmagasinene i Midt-Norge på 83,4 prosent. Det er det høyeste nivået på denne tiden av året på minst 30 år, siden målingene startet i 1995, viser NVEs magasinstatistikk. 

NO4 - Nord-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 – det prisområdet Tromsø befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juni som ligger på rundt 620 kroner. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter. Det er en nedgang34 prosent fra mai, og på 25 prosent fra samme måned i fjor  

Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning som er 176 kroner lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor rundt 440 kroner. 

Strømregningen falt fra mai til juni som en følge av varmere vær, som gjorde at husholdningene brukte mindre strøm på oppvarming. 

Fra mai til juni økte snittemperaturen i Tromsø fra seks til ti grader, ifølge Norsk klimaservicesenter.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 brukte i juni ca. 1040 kWh med strøm. Det var 24 prosent mindre enn måneden før, men likevel to prosent mer enn i juni 2024, viser tall fra Elhub. 

Nedgangen i strømregningen fra juni i fjor til juni år derimot, skyldes hovedsakelig at strømprisene i Nord-Norge har kollapset. 

I NO4 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juni4 øre/kWh, en nedgang fra 8 øre/kWh i mai. Juni-prisen var hele 84 prosent lavere enn for samme måned i 2024, da snittprisen var 25 øre/kWh.  

Årsaken til priskollapset er at det har kommet svært mye nedbør i Midt-Norge det siste halvåret 

Ved utgangen av juni var fyllingsgraden til vannmagasinene i Nord-Norge på 82,4 prosent. Det er det høyeste nivået på denne tiden på 23 år, viser NVEs magasinstatistikk. 

NO5 - Vest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 – det prisområdet Bergen befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for juni som ligger på rundt 1140 kroner. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er 16 prosent lavere enn strømregningen for mai. Nedgangen skyldes at både strømforbruket og strømprisene falt i juni.  

Varmere vær bidro til å dra ned strømforbruket i juni. Fra mai til juni økte snittemperaturen i Bergen fra 11,7 grader til 13,3 grader, ifølge Norsk klimaservicesenter.   

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 brukte i juni ca. 810 kWh med strøm. Det var 13 prosent mindre enn måneden før, men likevel seks prosent mer enn i juni 2024, viser tall fra Elhub. 

I NO5 endte den gjennomsnittlige spotprisen i juni på 42 øre/kWh, en nedgang fra 50 øre/kWh i mai. Juni-prisen var litt høyere enn for samme måned i fjor, da snittprisen var 39 øre/kWh.     

Oppgangen i både strømforbruk og strømpriser fra juni i fjor til juni i år gjør at årets juni-regning er 14 prosent høyere enn regningen for samme måned i 2024. 

Årsaken til at strømprisene var høyere i juni i år enn i samme måned i fjor er hovedsakelig lavere vannkraftproduksjon og mindre vann i magasinene til vannkraftverkene i Vest-Norge.  

Ved utgangen av juni var fyllingsgraden i vannmagasinene i Vest-Norge på 59 prosent. Det er under medianen for årstiden, som er på 62,3 prosent, og det laveste nivået på denne tiden av året på tre år, viser NVEs magasinstatistikk. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: