Lyse. Foto: Kristofer Ryde/Lyse
Lyse. Foto: Kristofer Ryde/Lyse

Innovasjon og forskning

EUs energimarkedspolitikk:  Konsekvenser for norsk energistrategi (REMAP)

EUs politikk gir føringer for Norge både direkte og indirekte gjennom påvirkning av markedsdesign og marked i land som er viktige for norsk krafthandel. I prosjektet analyseres EUs regulering av energimarkedet og betydning for den norske energistrategien.

Eier: Fridtjof Nansens Institutt

Type prosjekt og program: Kompetanseprosjekt for næringslivet støttet av Norges Forskningsråds ENERGIX-program 

Utførende: Fridtjof Nansens Institutt og Thema Consulting Group i samarbeid med The German Institute for Energy Economics, Oxford Institute for Energy Studies, Tilburg University/Florence School of Regulation, Stockholm School of Economics

Deltakere: Agder Energi, Energi Norge, Norsk Olje- og Gass, NorthConnect, NVE, Statnett

Varighet: 1.2.2018-1.2.2019

Budsjett: 7.248.000 millioner kroner. Energi Norge bidrar med 210.000 kroner over tre år

Status: Pågående

Mål

Prosjektet skal identifisere muligheter og barrierer for realiseringen av norsk energistrategi som følge av reform av EUs energipolitikk, herunder hvordan reformen påvirker reguleringer og marked i nordiske land, Tyskland og Storbritannia.

Bakgrunn

Prosjektet bygger på kunnskap ervervet av partnerinstitusjonene gjennom flere suksessive prosjekter som har sett på ulike aspekter av EUs energi- og klimapolitikk og utvikling det europeiske fellesmarkedet for energi.

Nyvinning

Prosjektet gir ny, fagbasert kunnskap om hvordan energipolitikk blir til både i EU og i sentrale medlemsland, hvordan markedserfaringer påvirker politikk og hvordan politikk påvirker markedet.

Resultat

Prosjektet har i første fase analysert EUs nye energimarkedsdesign, foreslått i 2016 og vedtatt gjennom nye direktiver og forordninger i 2018. Kortfattede notater som forklarer bakgrunn, forhandlinger og utfall, samt mulige konsekvenser for Norge er publisert og kan lastes ned på prosjektets hjemmeside.