EUs energi- og transportministere i Stockholm

Publisert

Ebba Busch ministier for energi, næringsliv holder et foredrag.

Ebba Busch, ministier for energi, næringsliv. Foto: Det svenske formannskapet i Den europeiske union

Den 27. og 28. februar var det uformelle samtaler og møter mellom EUs Energi- og transportministere.

Svenskene prioriterer markedsdesign

Det uformelle ministermøte i Stockholm tok hovedsakelig for seg fremtiden til EUs energimarked og transportpolitikk. Energiministerne diskuterte markedsdesign og energiforsyning. Den svenske energi- næring- og industriministeren Ebba Busch kommuniserte at de vil ha markedsdesign høyt på prioritetslisten i det svenske presidentskapet, og vil få på plass en reform som beskytter forbrukere for høye strømpriser.

Kadri Simpson, EUs kommisær for energi, fortalte i en pressekonferanse at slaget om gassforsyning med Russland er vunnet for i år, men kampen er ikke over. Det vil fortsatt være viktig for EU å sikre tilstrekkelig med energi for de kommende årene. Det vil bli en prioritet å sikre fulle gasslagre og fortsette tilrettelegging av LNG-import. Raskere utbygging av ny fornybar kraft vil også være en viktig del av Europas vei mot fremtidige klimamål og uavhengighet fra russisk gass.

Transportministerne har diskutert transportens rolle i det grønne skiftet. Det vil bli fler elektriske biler og lastebiler i fremtiden, som gjør at infrastruktur som ladestasjoner må bli en prioritet fremover. Overgang fra bensin/diesel transport til hydrogen/biodrivstoff var også et sentralt tema.

Kjernekraft-allianse

I tillegg til møtene med alle ministerne var det en samling av land med interesser innen kjernekraft. Med Frankrike og den franske energi-overgangs ministeren Agnes Pannier-Runacher har 11 EU-land dannet en ny kjernekraftallianse. Hensikten til alliansen er et bredere samarbeid mellom landene gjennom verdikjeder, opplæring, teknologi og forskning.

Mer om møtet "Sweden 2023".

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.