Ny avtale om fellesføring av ledninger

Publisert

Mennesker innendørs. foto

Ny fellesføringsavtale for bruk av stolper og master rundt om i Norge er på plass. Fra venstre: Knut Kroepelien i Energi Norge, Ingeborg Ofsthus i Telenor og Asle Strand i KS Bedrift Energi.

Etter lange og grundige forhandlinger har Energi Norge, KS Bedrift Energi og Telenor blitt enige om ny og forbedret avtale for fellesføring av ledninger. Energi Norge oppfordrer alle medlemmer til å signere den nye avtalen.

Fellesføring er, som ordet beskriver, en felles fremføring av strøm og/eller fiber (ekomm) på de samme stolpene eller mastene. Nettselskapene har som kjent mange stolper rundt omkring i Norge, men også Telenor er en betydelig stolpeeier, hvor det kan være aktuelt for andre fiberaktører å bruke Telenors stolper.

– Det å kunne benytte de samme stolpene til flere formål er samfunnsøkonomisk lønnsomt sammenlignet med at de ulike aktørene må sette opp sine egne stolper, sier næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge.

Samtidig kan det være både estetiske utfordringer og HMS-utfordringer knyttet til å ha mange ledninger i samme stolpe. Nettselskapenes strømførende ledninger er alltid øverst, men mange ledninger lenger ned på i stolpen kan gjøre det utfordrende for mannskapet å bedrive vedlikehold.

– Det har vært viktig for oss å jobbe for at avtalen gir klare føringer og krav knyttet til hvordan fiber skal monteres i våre stolper. Den nye avtalen gir etter vår mening tydeligere krav i så henseende. Vi vil derfor anbefale alle våre medlemmer å inngå en ny avtale med Telenor, sier Møller.

Fellesføringsavtale

Denne uken arrangerte Energi Norge næringspolitisk verksted hvor avtalen ble gjennomgått i detalj.

Alle nettselskap vil om kort tid motta en ny avtale fra Telenor, som vil være gjeldende fra 1. januar 2020. Det er frivillig å signere den, men Energi Norge anbefaler altså alle medlemmer å gjøre det. Samtidig som man signerer ny avtale med Telenor, bør samme avtale gjøres gjeldende også for andre fiberaktører i konsesjonsområdet.

– Det er viktig at nettselskapene opptrer nøytralt og likebehandler alle aktørene, påpeker Møller.

Som nevnt er det mange endringer i den nye avtalen og 26. november arrangerte Energi Norge derfor et næringspolitisk verksted. Det var god deltagelse på møtet, hvor avtalen ble gjennomgått i detalj.

Ta kontakt hvis du har spørsmål knyttet til den nye avtalen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Ulf Møller