Piloter, piloter, piloter - hva skal til for å skalere opp lokale fleksibilitetsmarkeder i Norge?

I Europa står utnyttelse av fleksible ressurser i kraftsystemet høyt på dagsorden. I EU-kommisjonens pakke for strukturell reform av strømmarkedet anbefales markedsbaserte løsninger som tiltak for å redusere forbrukstopper i topplasttimer.

Foto: Shutterstock

Hva får du kunnskap om?

Hittil er det kun to land i Europa som har kommersialisert fleksibilitetsmarkeder, ett av dem er Nederland. Hvordan har de fått det til? GOPACS-initiativet koordinerer blant annet en markedsplass for sluttbrukerfleksibilitet til flaskehalshåndtering i distribusjons- og transmisjonsnettet. GOPACS vil dele sine erfaringer med markedsplassen, i tillegg til det pågående arbeidet med å tilgjengeliggjøre mer fleksibilitet i Nederland.

Og hvordan får vi det til her hjemme? Med knapphet i nettkapasitet og økt fornybarproduksjon kan sluttbrukerfleksibilitet bli en viktig ressurs for nettselskapene for å håndtere lokale flaskehalser og spenningsutfordringer. Flere forsknings- pilot- og demoprosjekter har blitt gjennomført, men det er ennå ikke skalert opp kommersielt. Hvilke barrierer møter vi, og trenger vi regulatoriske virkemidler? På dette webinareat vil du møte ulike aktører som deler sine pågående arbeid, erfaringer og tanker rundt utfordringer med å utnytte lokale fleksibilitetsmarkeder i Norge.

Foredragsholdere:
 • George Trienekens, Electricity Market Developer - TenneT
 • Jan Pedersen, Prosjektleder for Norflex
 • Fartein Slåttebrekk, Rådgiver, NVE
 • Mattias Harrysson, Head of Energy & Sustainability Services, Entelios
Hvem er det for?  

Webinaret er åpent for alle, men er spesielt rettet mot nettselskap, strømleverandører og representanter for sluttbrukere.

Hvordan gjennomføres webinaret?

Alle våre webinarer er online seminarer som du kan delta på fra hvor som helst. Du melder deg enkelt på via påmeldingsskjema, og dagen før sendestart vil du motta en lenke til webinaret. Underveis i webinaret har du mulighet til å stille spørsmål til foreleser via chat.

Dersom oppsatt tidspunktet for webinaret ikke passer for deg, meld deg på - og vi sender deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig én uke etter sending. 

Program
 • 12.00 - 12.10
  Velkommen og innledning
  • Ketil Sagen
   Energi Norge
 • 12.10 - 12.35
  GOPACS and the 10 issues that are being solved in order to unlock all flexibility in the Netherlands
  • George Trienekens
   Electricity Market Developer - TenneT
 • 12.35 - 12.55
  Kostnad og kompensering: Lønnsomhet for aggregator og kunde
  • Mattias Harrysson
   Head of Energy & Sustainability Services, Entelios
 • 12.55 - 13.15
  Erfaringer fra NorFlex – Moden teknologi, men mangel på insentiv
  • Jan Pedersen
   Prosjektleder for Norflex
 • 13.15 - 13.35
  Barrierer for markedsbasert fleksibilitetBarrierer for markedsbasert fleksibilitet
  • Guro Grøtterud
   'Senioringeniør, RME' og 'Expert, Market Codes, Electricity department, ACER'?
 • 13.35 - 13.50
  Spørsmål og svar

Praktiske opplysninger

Informasjon og avbestillingsregler

Presentasjoner
Lenke til presentasjoner og opptak fra webinaret vil bli sendt per e-post med evaluering i etterkant av arrangementet.

Avbestillingsregler
Ved avbestilling mer enn 30 dager før start gis full refusjon. Ved sykdom kreves legeattest for å få refundert deltageravgift. Energi Norge AS har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor Energi Norge AS sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette begivenheter.
Ved kjøp av early bird gis ingen refusjon, men du står fritt til å overføre din deltakelse til en kollega.

Hvordan gjennomføres webinaret?
Våre digitale webinarer kan du delta på fra hvor som helst (så lenge du har en PC eller en mobiltelefon tilgjengelig). Du trenger kun å melde deg på og dagen før webinaret vil du motta en link til arrangementet. Du har muligheten til delte i dialogen ved å stille spørsmål til foreleser via chat. Dersom tidspunktet for arrangementet ikke passer, meld deg på også sender vi deg opptaket og presentasjonene i etterkant. Opptaket vil være tilgjengelig i én uke.

Relaterte arrangement

 1. Nettilknytning og nettkostnader

  Størrelsen på investeringene i distribusjonsnettet avhenger ofte av bestillingene som kundene gjør. Har nettselskapene noen virkemidler for å begrense disse? Kan tilknytningsprosessen forbedres?