BK-Anlegg får elektriske gravemaskiner

Tre menn i BK-anlegg. Foto

For entreprenørselskapet handler fremtiden utelukkende om strøm.

Pengene BK-Anlegg tjener går utelukkende til å investere i nye og mer miljøvennlige maskiner. – Det er en bevisst tanke bak alt vi gjør, forteller daglig leder Johnny Bratlie.

Det er tunge kjøretøy det går i for den relativt unge gjengen fra BK-Anlegg - maskiner som i dag går på biodiesel, men som de håper å kunne bytte ut med elkjøretøy i nær fremtid. Nå venter de på sine to første el-gravemaskiner og er spente på hvordan de vil fungere.

De jobber i en bransje som de fleste forbinder med store utslipp. Anleggsarbeid er energikrevende, og i dag er ikke tilbudet etter alternativer til dieseldrevne maskiner godt nok. Men for Johnny Bratlie og Adrian Hopkinson Dahl i BK-Anlegg er det miljøgevinsten og spenningen rundt ny teknologi som gjør at de likevel tør å gå for dette.

– Noen må gå foran. De nye elektriske gravemaskinene vi har kjøpt kommer ikke til å holde gjennom hele dagen, men det gjør ikke noe, mener prosjektleder i selskapet Adrian Hopkinson Dahl. Det viktige er å ikke kjøre gammelt “ræl” som forurenser mer enn det nyeste i markedet. Man må ofre litt for en sak man tror på.

Selskapet har eksistert siden 2014 og vokst jevnt og trutt siden det. Det har også maskinparken. De startet med gamle maskiner og kjøretøy, men etter hvert som kundebasen ble større og inntjeningen bedre, bestemte de seg for at fremtidige investeringer skulle gå til utstyr som er så miljøvennlige som mulig.

Miljø skaper miljø

Noen drar på smilebåndet når de hører hva BK gjør. Generasjonskløften gjør seg definitivt gjeldende også i denne bransjen, og selv mener de at det er de unge og fremoverlente entreprenørene som tør å satse på el i et så tidlig stadium.

– Generelt er det nok de yngre og mindre firmaene som går foran, mens bransjen som en helhet har noen utfordringer med å omstille seg. Her er vi en ung gjeng som ønsker å være en del av fremtiden, forteller Bratlie.

Og det har miljøgevinster på flere områder. Å være først ute med å bruke ny teknologi er motiverende, og bidrar i tillegg til å bedre arbeidsmiljøet. Gjengen fra BK har det mye moro med utfordringene alt det nye bringer med seg, og har et overraskende positivt syn på utfordringene som oppstår. Ingen synes egentlig å bry seg nevneverdig - de ler heller godt og erkjenner at det koster å være først.

– Det ærligste svaret er at vi ikke ser så mange fordeler med elkjøretøy - ennå. Med all ny teknologi er det et salig kaos ettersom den er lite eller ikke utprøvd - men noen må være pionerer. Dette er egentlig en del av mange ledd hvor alle må gjøre sitt. Kjøper vi maskiner, tjener de som lager dem penger til å lage nye og bedre, sier Dahl.

– Grunnprinsippet er det at vi skal prøve å få en friskere og renere klode, legger Bratlie til.

Noen må gå foran

«Det viktige er å ikke kjøre gammelt “ræl” som forurenser mer enn det nyeste i markedet. Man må ofre litt for en sak man tror på».

Adrian Hopkinson Dahl, prosjektleder i BK-Anlegg – Fornybarprisvinner

Kan Norge gå foran?

Til tross for at det er mye humor rundt el-maskiner i bransjen, merker BK-gjengen at det skjer noe med bevisstheten rundt miljøspørsmål. Krav om å ha elkjøretøy har kommet, særlig fra kunder i stat og kommune, men er fortsatt i et tidlig stadium. De mener også at man i fremtiden ikke vil være konkurransedyktig uten utslippsfrie maskiner når oppdrag lyses ut. Om fem-seks år tror de at teknologien vil kunne erstatte dagens dieseldrevne motorer. Da er det en fordel å komme fra Norge.

– Vi tror Norge kan være et foregangsland når det kommer til bygg- og anleggsbransjen. Litt av grunnen er at folk her er åpne for nyvinninger på en annen måte enn i andre land, hvor det er inngrodd at det er det gamle som fungerer. Norge som et land kan gå foran, og her i BK gjør vi det allerede, avslutter Bratlie.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Sezer Subasi. Foto