Bent Gabrielsen fra Vannøya utenfor Tromsø har drevet med fiske til og fra hele sitt liv. Fiske er hovednæringa på øya og en stor del av yrkeslivet og kulturen. I 2011 skaffet Bent seg sin første båt og egen kvote. Derfra har han bygget seg opp og har i dag to ansatte og tre båter i sitt lille rederi.
Ny, miljøvennlig teknologi som motivasjon
Høsten 2015 investerte han i Norges første el-sjark som første i sitt slag. Sjarken er en ren elektrisk båt, med en dieselmotor som lader batteriet.
– Drivkraften til å ta dette skrittet var var først og fremst den iboende nysgjerrigheten jeg har for ny og miljøvennlig teknologi. Jeg ble trygg på at produsentene hadde et solid produkt, og da ble det et enkelt valg å ta. Både båten og teknologien har fungert godt, og det har vært veldig lite innkjøringsproblemer, sier Bent.
Stillhet og ren luft
Båten var under produksjon da kontrakten ble skrevet og da selve innredningen stod for tur var Bent delaktig i utformingen. Han forteller om en svært positiv endring når det kommer til det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet.
– Jeg har fått en mye bedre arbeidsplass, og det er den beste fordelen, rent personlig. Er du på havet i et døgn blir du ganske ør i hodet av dieselmotoren, men nå kan jeg stå ute på dekk uten støy og dieseleksos. Det er også en liten besparelse å inntjene på drivstoff, men det er helt klart stillheten og den rene luften som er den største gevinsten.
– Sjøfartsindustrien må ta sin del av ansvaret
“Karoline” - som båten heter - har banet vei for hva som kommer i fremtiden. Hun er gammeldags per dags dato, men har vært en god forgjenger for erfaringer som gjør at overgangen til en mer miljøvennlig teknologi ligger mer til rette for forbrukeren i dag. Bent mener at utviklingen likevel går litt for sakte, og peker på kostnadene knyttet til ny teknologi som en del av problemet.
– Myndighetene må tydeliggjøre fordelene, og vise hvilke goder som ligger i sikte. Om teknologien hadde vært like rimelig som det å sette inn en ny dieselmotor, så tror jeg helt klart at flere hadde fulgt etter. Mange fiskere er kunnskapsrike og flinke til å reparere båtene sine selv. De liker ofte det trygge og gode, og har du en god motor som durer og går, er veien ganske lang til å skaffe seg en datamaskin som tar over for maskinrommet. Det kan virke avskrekkende, sier han.
– Skal vi nå målet med å få implementert fornybar energi globalt må sjøfartsindustrien ta sin del av ansvaret. Også de store båtene som fraktebåter, større fiskebåter og ferger må komme på banen. Foreløpig er det mye å hente på teknologiutviklingen, og utviklingen av hydrogen eller andre naturgasser er spennende muligheter.
“Karoline” har gitt Bent mersmak på de fornybare mulighetene; ikke bare har han elsjark, men nå kjører han også fisken sin i elvarebil og planlegger å gå for elbil til privat bruk neste gang bilen må oppgraderes.