Med ren energi-pakken – også kjent som Vinterpakken eller EUs fjerde energimarkedspakke – ønsket EU å gjøre unionen i stand til å fase ut fossil brensler, kutte klimagassutslipp, bygge ut nok fornybar energi og gjøre kraftmarkedet i stand til å håndtere mer væravhengig strømproduksjon.
Da pakken ble vedtatt hadde EU som mål å redusere utslippene sine med minst 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030, og at fornybar energi innen 2030 skulle utgjøre minst 32 prosent av EUs energibruk. Dette har senere blitt oppjustert til minst 55 prosent utslippskutt og en fornybarandel på minst 42,5 prosent.
Energisektoren står i dag for nærmere 70 prosent av klimagassutslippene i EU. Økt fornybar kraftproduksjon, elektrifisering og energieffektivisering vil derfor være viktig for å få ned klimagassutslippene i Europa.
Storstilt omstilling av kraftsystemet
Det europeiske kraftmarkedet er inne i en omfattende omstillingsprosess. Tradisjonelt har kraftsystemet vært dominert av store kraftverk som bruker fossile brensler som kull og gass til å produsere strøm, samt kjernekraftverk. Disse er som regel lokalisert i nærheten av de store forbrukssentrene og kjennetegnes av at de til enhver tid har en jevn og forutsigbar kraftproduksjon.
Utbyggingen av mer fornybar energi som vind- og solkraft gjør at dette endres. Strømproduksjonen til vindkraftverk og solcellepaneler er væravhengig. Når det ikke blåser, er vindkraftproduksjonen lav, og om natten når det er mørkt, produseres det ingen solkraft.
Med fornybarteknologiene får vi mer desentralisert produksjon. Hver enkelt enhet har mye lavere strømproduksjonskapasitet enn de store, tradisjonelle kraftverkene, og produksjonsanleggene må i tillegg settes opp der ressurstilgangen er og i mange tilfeller langt unna forbrukstyngdepunktene. Kraften må dermed i større grad transporteres, både nasjonalt og mellom land.
Dette byr på utfordringer, både når det gjelder utbygging av strømnett og når det gjelder å sørge for at vi har nok strøm på dager der det er overskyet og vindstille, og vind- og solkraftproduksjonen derfor er lav.
En viktig del av en nødvendig omstilling
Et velfungerende indre energimarked er det sentrale virkemiddelet for at EU skal kunne nå sine klima- og energimål. Ren energi-pakken har til hensikt å sørge for dette, og er en viktig del av en nødvendig omstilling.
Ren energi-pakken er den mest omfattende energipakken noensinne, og innebærer en forbedring og oppstramming av klima- og energiregelverket i Europa. Den består av totalt åtte rettsakter, som er blitt fremforhandlet samlet – derav ordet "pakke" i navnet.
Til sammen skal disse lovene legge til rette for utviklingen av et fremtidsrettet, konkurransedyktig og sikkert kraftsystem i Europa, med bedre rettigheter og mer fleksibilitet for forbrukerne. Flere av rettsaktene i Ren energi-pakken innebærer en videreutvikling av reglene og konseptene i tredje energimarkedspakke, som ble vedtatt av EU i 2009, og innlemmet i norsk rett fra januar 2019.
I Ren energi-pakken har reglene blitt mer detaljerte og økt i omfang som en følge av at kraftsystemet står overfor nye og mer sammensatte utfordringer. I tillegg inneholder den EU-lover for omstilling av energisektoren, i motsetning til de tre foregående energimarkedspakkene.
Ren energi-pakken skiller seg imidlertid fra de første tre energimarkedspakkene fordi den også inneholder EU-lover for omstilling av energisektoren. Fornybar Norge mener at ren energi-pakken er en viktig del av en nødvendig omstilling.